Skip to main content
10 december 2014

Nederlandse muziek gaat de wereld over

categorie:

Nederlandse muziek gaat de wereld over

Meer dan ooit wisten Nederlandse artiesten in 2014 internationale successen te boeken, met de bijzonder geslaagde deelname aan het Eurovisie Songfestival als toppunt, aldus nu.nl.

Twee jaar geleden waren Nederlanders enkel nog geïnteresseerd in het Eurovisie Songfestival vanwege de soms lachwekkende muzikale kitscherigheid en de diverse opzienbarende optredens, maar zangeres Anouk bracht daar vorig jaar verandering in. Die lijn wordt in 2014 voortgezet door The Common Linnets.

Aanvankelijk is The Common Linnets niet meer dan een gelegenheidsformatie, bestaande uit Ilse DeLange, Waylon en Daniël Lohues. De groep wordt aangevuld door sessiemuzikanten en songwriters met wie DeLange vaak werkt.

Wanneer het Songfestival in beeld komt, grijpt de groep (minus Lohues) zijn kans. Er wordt lauw gereageerd op de presentatie van de inzending Calm After The Storm, dat in akoestische vorm vertolkt wordt door Ilse DeLange en Waylon in De Wereld Draait Door. Het publiek toont aanvankelijk weinig vertrouwen in de act.

Het duo trekt zich er niks van aan. Calm After The Storm is een nummer 1-hit en niet veel later is het liedje eveneens in de internationale hitlijsten te vinden. Vooral dankzij televoters wordt het nummer tweede op het liedjesfestijn, achter de Oostenrijkse Conchita Wurst. Het is de hoogste positie voor Nederland sinds 1975.