Skip to main content
10 november 2016

Slimme machines komen eraan

categorie:

Slimme machines komen eraan

In 2016 begint kunstmatige intelligentie de wereld over te nemen, regent het problemen bij smartphonemakers en is Facebook regelmatig het mikpunt van kritiek, valt te lezen op nu.nl.

In sciencefictionboeken kunnen we al decennialang lezen hoe kunstmatige intelligentie de mens zal inhalen, maar 2016 zal wellicht de geschiedenisboeken ingaan als het jaar waarin slimme, zelflerende computersystemen voor het eerst een effect op de echte wereld krijgen.

Google is voorloper op het gebied van machine learning’, zoals de zelflerende systemen worden genoemd. De techniek wordt onder meer ingezet om automatisch te herkennen wat er op foto’s staat, om zoekresultaten beter te ordenen en om vertalingen van Google Translate te verbeteren.

Bijzonder is dat de algoritmes zichzelf verbeteren. Mensen leveren weliswaar trainingsdata, maar hoeven niet handmatig alle computercodes te schrijven die de slimme machines aanstuurt.

Een zelflerend systeem met de naam AlphaGo weet in maart een grootmeester in het Chinese spel Go te verslaan. Het bordspel, dat vele malen gecompliceerder is dan schaak, werd door experts nog gezien als onbeheersbaar voor computers.

Zelflerende software zal in de komende jaren ook buiten Go-kampioenschappen grote gevolgen hebben. In 2016 beginnen verschillende techgiganten al rustig met de uitrol van slimme assistenten, die bijvoorbeeld via een speaker in huis aangesproken kunnen worden. Zulke assistenten moeten steeds slimmer worden, naar mate ze meer worden gebruikt.